szczegóły
Informacja Kulturalna
ul. Dąbrowszczaków 3
(wejście od ul. Mrongowiusza)
tel.: (89) 522 13 70

facebook wydrukuj zgłoś błąd

Kolejna edycja festynu Pszczoły i miód, a tam m.in. kiermasz produktów pszczelarskich, prezentacja szklanego ula, pokaz uli i wirowania miodu oraz konkursy dla najmłodszych. A w ramach Festiwalu pod czujnym okiem Telewizji POLSAT zaprosimy na pokazy przygotowania potraw kuchni warmińskiej i mazurskiej z degustacją, prelekcje, kiermasz produktów regionalnych i zabawy dla dzieci.

Scena Staromiejska:

▪ 10:30 – 13:30 Festyn „Pszczoły i miód“ – pokazy wirowania miodu, opowieści o pszczołach, Kapela z Barczewa, konkursy i gry 

▪ 13:00 – 13:30 OFICJALNE OTWARCIE Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla oraz Festynu „Pszczoły i miód”, wręczenie nagród w Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

▪ 13:30 – 14:30 Karol Okrasa – pokaz przygotowania „Plinców z pomoćką i wędzonym pstrągiem”                

▪ 14:30 – 15:00 Nauka tańców i zabaw warmińskich

▪ 15:00 – 16:00 Karol Okrasa – pokaz przygotowania „Sandacza marynowanego, z miodową, domową musztardą z gruszek”

Scena mała (południowa strona Starego Ratusza):

▪ 9:00 – 12:00 Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – XIX edycja, konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy, konkurs na najlepszą potrawę regionalną

▪ 12:30 – 13:15 „Czy to polskie czy pruskie?” – pokaz przygotowania i degustacja krupniku i klopsów królewieckich

▪ 13:15 – 14:00 „Słodsze nie będzie…” – przygotowanie królewieckich marcepanów

▪ 14:00 – 14:45 „Ziemniak, kartofel, pyra, grula, bulwa…” – pokaz przygotowania i degustacja babki ziemniaczanej

▪ 14:45 – 15:30 „Drożdżowe wariacje – racuchy i pączki” – pokaz z degustacją

▪ 15:30 – 16:00 „Jak powstają lody?” – degustacja lodów naturalnych dla dzieci

▪ 16:00 – 16:30 „Kto zjada ostatki, ten jest piękny i gładki” – na zakończenie Festiwalu pokaz sztuki wędliniarskiej

Ponadto w programie w okolicach Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej (godz. 10.00 – 17.00)

▪ kiermasz produktów żywnościowych, wytwarzanych metodami rzemieślniczymi

▪ kiermasz produktów pszczelarskich, wystawa uli i sprzętu pszczelarskiego

▪ zabawy i warsztaty dla dzieci

▪ stoisko edukacyjno-informacyjne Banku Żywności

▪ rękodzieło

▪ oprawa muzyczna – Ania Broda z zespołem

Organizatorzy: Wojewódzki Związek Pszczelarzy, Rejonowe Koło Pszczelarzy w Olsztynie, Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto Olsztyn.

Szczegóły: warmia.mazury.pl

***

25. sierpnia od godz. 10.00 zapraszamy na grę terenową „Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o pszczołach, ale boicie się zapytać…”, która będzie jedną z atrakcji festynu.
Czy pszczoły tańczą? Po co pszczołom koszyczki? Czy miód to sama słodycz? Jakie kwiaty pszczoły lubią zapylać? Czy w pszczelej rodzinie zdarzają się awantury? 
Jeśli chcesz się tego dowiedzieć (a nawet sprawdzić na własnej „skórze”, czy w czułkach Ci do twarzy), weź udział w grze terenowej. Zapraszamy śmiałków w każdym wieku lgnących do dobrej zabawy, jak niedźwiedź do miodu. Czekamy na zgłoszenia drużyn (w skład drużyny powinna wchodzić co najmniej jedna osoba pełnoletnia). Piszcie na adres Na zgłoszenia czekamy drogą mailową lub w dniu imprezy w Galerii Dobro przy Rynku Starego Miasta od godz. 10.00 do 11.30. Liczba miejsc ograniczona, więc nie zwlekajcie!
Pozdrawiamy serdecznym bzzzzzzz!

FESTIWAL DZIEDZICTWA KULINARNEGO WARMII, MAZUR I POWIŚLA / FESTYN PSZCZOŁY I MIÓD