szczegóły
Informacja Kulturalna
ul. Dąbrowszczaków 3
(wejście od ul. Mrongowiusza)
tel.: (89) 522 13 70

facebook wydrukuj zgłoś błąd

Kolejna edycja festynu Pszczoły i miód, a tam m.in. kiermasz produktów pszczelarskich, prezentacja szklanego ula, pokaz uli i wirowania miodu oraz konkursy dla najmłodszych. A w ramach Festiwalu pod czujnym okiem Telewizji POLSAT zaprosimy na pokazy przygotowania potraw kuchni warmińskiej i mazurskiej z degustacją, prelekcje, kiermasz produktów regionalnych i zabawy dla dzieci.

Scena Staromiejska:

▪ 10:30 – 13:30 Festyn „Pszczoły i miód“ – pokazy wirowania miodu, opowieści o pszczołach, Kapela z Barczewa, konkursy i gry 

▪ 13:00 – 13:30 OFICJALNE OTWARCIE Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla oraz Festynu „Pszczoły i miód”, wręczenie nagród w Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

▪ 13:30 – 14:30 Karol Okrasa – pokaz przygotowania „Plinców z pomoćką i wędzonym pstrągiem”                

▪ 14:30 – 15:00 Nauka tańców i zabaw warmińskich

▪ 15:00 – 16:00 Karol Okrasa – pokaz przygotowania „Sandacza marynowanego, z miodową, domową musztardą z gruszek”

Scena mała (południowa strona Starego Ratusza):

▪ 9:00 – 12:00 Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – XIX edycja, konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy, konkurs na najlepszą potrawę regionalną

▪ 12:30 – 13:15 „Czy to polskie czy pruskie?” – pokaz przygotowania i degustacja krupniku i klopsów królewieckich

▪ 13:15 – 14:00 „Słodsze nie będzie…” – przygotowanie królewieckich marcepanów

▪ 14:00 – 14:45 „Ziemniak, kartofel, pyra, grula, bulwa…” – pokaz przygotowania i degustacja babki ziemniaczanej

▪ 14:45 – 15:30 „Drożdżowe wariacje – racuchy i pączki” – pokaz z degustacją

▪ 15:30 – 16:00 „Jak powstają lody?” – degustacja lodów naturalnych dla dzieci

▪ 16:00 – 16:30 „Kto zjada ostatki, ten jest piękny i gładki” – na zakończenie Festiwalu pokaz sztuki wędliniarskiej

Ponadto w programie w okolicach Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej (godz. 10.00 – 17.00)

▪ kiermasz produktów żywnościowych, wytwarzanych metodami rzemieślniczymi

▪ kiermasz produktów pszczelarskich, wystawa uli i sprzętu pszczelarskiego

▪ zabawy i warsztaty dla dzieci

▪ stoisko edukacyjno-informacyjne Banku Żywności

▪ rękodzieło

▪ oprawa muzyczna – Ania Broda z zespołem

Organizatorzy: Wojewódzki Związek Pszczelarzy, Rejonowe Koło Pszczelarzy w Olsztynie, Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto Olsztyn.

Szczegóły: warmia.mazury.pl